Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky prospívají zdraví jsou zdrojem výživných látek, minerálů a vitamínů. Na naklíčení semínek se používá speciální klíčidlo.

Z čeho lze čerstvé klíčky připravit?

Semena nejprve důkladně propláchneme a propereme. Vložíme je do studené vody v poměru 3 : 1 ( 3 díly vody )  a necháme nabobtnat. Plavouci semena ponoříme do vody. Semena různě dlouho klíčí, záleží na druhu. Většinu semen necháme ve vodě přes noc, ale třeba pohanku namáčíme jen 30 minut, oves se slunečnicí jednu hodinu, sezam maximálně osm hodin.

Co nesmíme udělat!?

  • nepoužíváme mořená semena určená k výsevu
  • nenakličujeme klasické ledvinovité fazole ( nejsou v syrovém stavu konzumovatelné
  • klíčky s plísní nekonzumujeme 

Jak nakličujeme semínka?

  • semínka nasypeme do misky s vatou nebo vrstvou papírových utěrek
  • po nabobtnání vodu slijeme, semena propláchneme a umístíme do klíčidla
  • velmi důležitá je hygiena a kvalitní cirkulace vzduchu
  • každý den 2x až 3x proplachujeme až do doby sklizne
  • nakličujeme při pokojové teplotě

více o klíčení a máčení semen

Zeleninová semínka:

  • Brokolice ( zdroj antioxidantů antioxidantů - klíčky i zelené výhonky )
  • Ředkvička ( naklíčená semínka i zelené výhonky )
  • Zelí bílé i červené ( olistěné výhonky )
  • Řeřicha ( zelené výhonky s plně otevřenými lístky )
  • Roketa - rukola - ( výhonky )
  • Mizuna  ( výhonky s listy )

Olejná semena:

  • slunečnice
  • sezam
  • hořčice
  • dýně

Luštěniny:

  • hrách
  • čočka
  • fazole ( adzuki, mungo,...)
  • cizrna
  • soja

Obiloviny:

  • žito
  • oves
  • proso
  • pohanka
  • pšenice
  • ječmen

Ostatní semínka:

  • vojtěška ( alfaůlfa )
  • jetel
  • pískavice
Možnosti řazení