Pohanka

Pohanka je bezlepková obilnina původen ze střední Azie, obsahuje ve vhodném poměru bílkoviny, sacharidy, tuky a vlákninu. Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků. Z vitaminů jsou v pohance zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E, C a rutin.  Více informací o pohance

  • zdroj aminokyseliny Lisin
  • zdroj škrobu 50 - 70%
  • zdroj vícenenasycených mastných kyselin
  • zdroj vitamínů skupiny, B, C, E a P

Pohanka vlastnosti a účinky:

  • přirozeně bezlepková potravina
  • snižuje hladinu krevního cholesterolu
  • zvyšuje pružnost cév díky rutinu
  • su, podporuje mozkové funkce

Poranka je její varianty na trhu:

  • pohanka neloupaná
  • pohanka loupaná
  • pohanková krupice
  • instantní pohanková bezlepková kaše
  • pohankové vločky
  • pohanková mouka
  • pohankový čaj 
  • naklíčená pohanková semínka

Nejvhodnější je konzumace pohanky namáčené nebo naklíčené

 

Možnosti řazení